Moni lataa puhelimensa väärin – tämä koituu pitkällä aika välillä kalliiksi.

Ei ole kulunut montaa vuotta siitä, kun kuljimme kaduilla ilman jatkuvaa älypuhelinten läsnäoloa. Tänä päivänä on suorastaan outoa kuvitella elämää ilman mukana kulkevaa älypuhelinta, josta saa kaiken tarvittavan tiedon. Puhelimien kasvanut suorituskyky on tuonut mukanaan myös ongelmia, sillä laitteiden akut tuntuvat kestävän nykyään maksimissaan päivän.

Applen iPhone ja Samsung Galaxy -puhelimet ovat kauniita ja tehokkaita, mutta niiden akut keräävät kritiikkiä. Varsinkin Suomessa on tavattoman ärsyttävää, kun älypuhelin tuppaa sammumaan nopeasti kovassa pakkasessa.

Suurin osa ihmisistä kohtelee puhelintaan väärin – erityisesti silloin, kun puhumme sen lataamisesta.

Älypuhelimissa käytössä olevat litiumakut ovat melko herkkiä. Onko sinulla litiumakku? Jos sinulla on iPhone, niin varmasti on.

Litiumakusta kannattaa pitää hyvää huolta, tämä tarkoittaa sitä ettet ylikuormita sitä liian usein.

1

Tässä muutamia seikkoja, joista sinun tulisi olla tietoinen:

Älä pidä puhelintasi latauksessa, kun akku on täynnä. Usko tai älä, mutta tämä tapa voi lyhentää akkusi käyttäikää useilla vuosilla. Puhelin on toki kiva jättää latautumaan yön ajaksi ja napata aamulla matkaan, kun akku on täysin latautunut. Tämä yleinen tapa kuitenkin ylikuormittaa akkuasi, jonka seurauksena sen teho heikkenee.

Pidä siis puhelimesi levossa yön ajan, ethän sinä pidä lihaksiasikaan jännityksessä koko yön ajan? Suo puhelimellesi omaa aikaa rentoutua.

2

Puhelinta ei itse asiassa kannata ladata edes 100 prosenttiin. Asiantuntijoiden mukaan litiumakkuja ei tarvitse ladata täyteen, eikä se ole myöskään suositeltavaa.

Akun ollessa täynnä, jännitys kasvaa ja rasittaa sitä pitkässä juoksussa. Tämä tieto tuli minulle yllätyksenä, sillä suorastaan tähtään aina siihen että akku olisi 100% täynnä.

4

Lyhyitä kertalatauksia

Akkua kannattaa asiantuntijoiden mukaan ladaa pieninä annoksina päivässä, tämän tulisi pidentää sen käyttöikää.

Lyhyet lataukset pitävät akun hyvässä kunnossa, ilman 0-100% jatkuvaa rasitusta. Puhelinta kannattaa ladata hetki, kun akun virtaa on jäljellä hieman alle 50%.

Pidä puhelin viileänä

Kaikki akkuja valmistavat yritykset kehottavat ihmisiä välttämään puhelimen altamista koville lämpötiloille. Tämä johtuu siitä että akkusi ylikuumenee helpommin.

Puhelinta ei kannata pitää latauksen aikana suojakuorissa, sillä tämä saattaa kuumentaa akkua.

3

Oletko ladannut puhelintasi yön aikana? Ei hätää, nyt tiedät ettei niin kannata tehdä ja voit toimia oikein jatkossa. 

Jaa tämä tieto Facebookissa, jotta ystäviesi puhelimet pysyisivät mahdollisimman pitkään hyvässä kunnossa!