Koronavirus on pistänyt risteilyalan koville kuluneiden viikkojen aikana. Tätä voisi kutsua oikeanlaiseksi karmaksi, sillä risteilyalusten takana olevat yhtiöt laiminlyövät velvollisuuksia ja kohtelevat ympäristöä kuin roskaa.

Yksityisautoilu ei ole lainkaan niin paha saastuttaja, kun sen aiheuttamia päästöjä aletaan verrata risteilyaluksiin ja rahtilaivoihin. Silti yksityisautoilu tuntuu olevan jatkuvasti verotuksen ja yleisen kritiikin kohteena.

Autot ovat pieni paha verrattuna suuriin tekijöihin

Kaikki maailman autot aiheuttavat yhteenlaskettuna vuodessa noin 4,6 miljardin tonnin hiilidioksidipäästöt. Tämä on itsessään suuri luku, mutta ei mitään verrattuna risteilyalukseen, joka on miljoona kertaa saastuttavampi kuin auto.

Lisäksi autot kehittyvät vuosi vuodelta ja sähköllä liikkuvat ajoneuvot ovat yleistyneet vain muutamassa vuodessa.

Kuvassa risteilyalus dumppaa jäteveden kansainväliselle vesialueelle.

Risteilyalusten haitallisuus ei rajoitu pelkästään hiilidioksipäästöihin

Risteilyalukset käyttävät polttoaineenaan polttoöljyä, jota jää jäljelle dieselin ja bensan jalostuksen yhteydessä. Polttoöljy sisältää runsaasti rikkiyhdisteitä, mutta se on edullisempaa ja tämän vuoksi risteilyalukset ovat päätyneet sen käyttöön. Laivojen aiheuttamat päästöt lisäävät happamia sateita, tukehduttavat merieläimiä ja koralliriuttoja.

Happamat sateet aiheuttavat hallaa metsille, ihmisille ja ympäristölle. Tätä ei välttämättä tule edes mietittyä, kun istuu luksusaluksen kannella ja nauttii ”harmittomasta meiningistä”.

Royal Caribbean ”Harmony” -risteilyaluksen kaksi nelikerroksista moottoria polttaa päivässä 249 837 litraa polttoöljyä.

Päästöjä manipuloidaan voittojen maksimoimiseksi

Laivoista ollaan löydetty järjestelmiä, jotka poistavat ilmaan haihtuvat saasteet, mutta sen sijaan laskevat ne mereen. Tämän tarkoituksena on välttää päästöveroja.

Yksityisautoilua yritetään jatkuvasti vähentää, mutta tällaiset turhakkeet saavat porskuttaa menemään aivan vapaasti ja laskea likavedet mereen.

Jaa uutinen, jotta ihmiset miettisivät kannattaako tällaiselle laivalle oikeasti mennä.