Tsar-Bomba on suurin ja voimakkain koskaan räjäytetty vetypommi. ”Tsaarin pommi” räjäytettiin ydinkokeessa 30. lokakuuta 1961.

Länsimaiden mukaan pommin teho saattoi olla jopa 57 megatonnia. Venäläiset mittasivat pommin tehoa kuitenkin laskelmien ja suunnitelmien perusteella, kun taas länsimaissa mitattiin itse räjähdystä.

Tsar-Bomban piti alunperin olla suurempi

Tsar-Bomba oltiin alunperin suunniteltu 100 megatonnin tehoiseksi, mutta sen tehoa päätettiin rajoittaa koska massiivinen radioaktiivinen laskeuma oli päätynyt pääosin Neuvostoliiton omalle maaperälle.

Vertailun vuoksi Hiroshimaan pudotettu ydinpommi oli voimaltaan vain 15 kilotonnia, mutta se tappoi silti välittömästi 75 tuhatta siviiliä. 1000 kilotonnia vastaa yhtä megatonnia eli Tsar-Bomba oli tuhansia kertoja tehokkaampi kuin toisessa maailmansodassa käytetty ”Little Boy” -ydinpommi.

Oheiselta videolta voit katsoa aiemmin salaista videomateriaalia Neuvostoliiton pelottavasta projektista. On todella hienoa, että ydinkokeiden lopettamisesta päästiin yhteisymmärrykseen kaikkien suurvaltojen kesken.

Katso video alta.