Tässä on video, joka osoittaa kuinka rauhallista hirmumyrskyn silmässä on.

Massiivinen kategorian 4 huurikaani, Michael, rantautui eilen Mexico Beachiin, Floridaan. Hurrikaanin tuulet ylsivät 241 km/h nopeuksiin ja Michaelia pidetään jo nyt yhtenä vuosikymmenen pahimmista myrskyistä.

Kuinka nämä pelottavat luonnonilmiöt syntyvät?

Pyörremyrskyt syntyvät usein tropiikin pasaativirtauksessa olevan heikon matalapaineen solassa. Niin sanottu trooppinen itäaalto liikkuu yleensä läntään päiväntasaajan lähellä olevien pasaatituulien mukana. Hirmumyrskyjä voi kuitenkin muodostua myös muissa olosuhteissa.

Vasen kuva: Wikipedia Commons / Oikea kuva: Facebook
Vasen kuva: Wikipedia Commons / Oikea kuva: Facebook

Trooppinen hirmumyrsky vaatii vähintään seuraavat olosuhteet:

  • Veden pintalämpötilan on oltava vähintään 26,5 °C
  • Pystysuuntaisen tuuliväänteen tulee olla heikko
  • Ilmankosteuden tulee olla riittävän korkea
  • Päiväntasaajalta mitatun etäisyyden tulee olla vähintän 500 kilometriä

Trooppisia hirmumyrskyjä kutsutaan hurrikaaneiksi (Atlantin valtameri), taifuuneiksi (Tyynenmeren luoteisosa) tai sykloneiksi (Intian valtameri)

Ohessa video hirmumyrsky Michaelin rantautumista:

San Juanista, Puerto Ricosta kotoisin oleva Stefan Melendez ”pääsi” myrskyn silmään ja kuvasi kokemuksestaan livevideon Facebookiin. Video keräsi nopeasti huomita ja tähän päivään mennessä se on saanut tuhansia reaktioita.

Myrskyn silmässä on suorastaan aavemaisen tyyntä – aurinkokin paistaa ilman huolen häivää. On tavallaan hurjaa ajatella että vain muutamien kilometrien päässä on käynnissä täysi kaaos, jossa tuulet puhaltavat pahimmillaan yli 200 kilometrin tuntivauhdilla.

Alla Stefanin kuvaama Facebook-video.

Stefan Melendez on yksi harvoista ihmisistä, joka on päässyt näkemään miltä myrskyn silmässä näyttää. Stefan kuusi tuntia sitten Facebookissa olevansa kunnossa.

Jaa tämä video, jotta ihmiset näkevät Stefan Melendezin kuvaaman videon!