Suusyövän määrä on kasvanut 135 prosenttia viimeisen 10 vuoden aikana, The Sun -lehti uutisoi.

Yli 8000 britillä todetaan vuosittain suusyöpä – määrä on kasvanut hurjat 50% viimeisen vuosikymmenen aikana.

Suusyöpä on aikaisemmin ollut yleinen vanhempien miesten keskuudessa, mutta Oral Health Foundationin ja Simplyhealth Professionalsin mukaan suusyöpä on yleistynyt naisten ja nuorten ihmisten keskuudessa.

21% ihmisistä tuntee henkilön, jolla on syöpä, mutta huolestuttavampaa on se että Isossa-Britanniassa 75 % ihmisistä ei tunnista suusyövän oireita.

BeFunky-collage (34)

Marraskuussa käynnistettiin “Mouth Cancer Action Month” -niminen kampanja, jonka tarkoituksena on levittää tietoa suusyövän riskeistä ja oireista.

“Olemme julkaisseet raportteja ja halunneet painottaa suusyövän oireisiin liittyvää tietoisuutta”, kampanjan johtaja, Dr Nigel Carter, sanoo ja jatkaa:

“On todella huolestuttavaa huomata puutteellisuutta perus tietämyksessä, varsinkin kun se koskettaa yhä useampaa ihmistä vuosittain. Suusyöpää on saanut kulkea iian pitkään huomaamatta. Nyt meidän on aika kiinnittää siihen huomiota, jotta voimme suojella itseämme ja muita. On tärkeää ymmärtää mitkä tekijät kasvattavat suusyövän kehittymisen riskiä ja mitkä oireet viittaavat suusyöpään.”

Muutamia vuosia sitten julkaistu tutkimus herätti huolestuneisuutta suusyövän ja suuseksin yhteydestä.

Passionate kiss

Suuseksin aikana papilloomaviruksen tartuntariski kasvaa ja se on yksi suusyövän aiheuttajista.

“On huolestuttavaa että suuseksi on yleistynyt erityisesti nuorten keskuudessa. Papilloomavirus on osatekijä, joka vaikuttaa suusyövän kehittymiseen”, Iso-Britannian Cancer Recearch tutkimuslaitoksen tutkija, Jessica Kirby, toteaa ja jatkaa:

“On tärkeää oppia tuntemaan oma keho ja mikä on sille normaalia, jotta sairaudet voisi tunnistaa mahdollisimman nopeasti.”

Tupakointi on kuitenkin edelleen suurin suusyöpää aiheuttava yksittäinen tekijä.

Cancer Research -tutkimuslaitoksen mukaan elämäntavat aiheuttavat 9/10 suusyöpätapauksista – tupakointi, alkoholi, huono ruokavalio ja suuri seksikumppaneiden määrä ovat riskitekijöitä.

turquoise toothbrush and toothpaste on white table

Mitkä ovat suusyövän oireet? Suusyövän oireet näkyvät suussa, huulissa, päässä ja niskassa.

Varhaisia oireita ovat muun muassa: 

  • Suuhun ilmestyvät rakkulat jotka kestävät yli 3 viikkoa
  • Punoittavat tai vaaleat läikät
  • Epätavalliset patit ja turvotus
  • Nielemisvaikeudet, turvotus ja kipeä kieli (kipu joka kestää yli 2 viikkoa)
  • Tunnottomuus kielessä tai huulissa
  • Puheäänen muuttuminen (sammaltaminen)

Jos huomaat joitakin oheisista oireista, niin suosittelemme olemaan yhteydessä hammaslääkäriin. Suusyöpää voi hoitaa, mutta aikainen diagnoosi on usein keskeisessä roolissa.

Jaa tietoa eteenpäin, jotta epämääräisistä suun alueen oireista kärsivät ihmiset saisivat mahdollisimman nopeasti apua!