II Maailmansotaa ollaan käsitelty kouluajoilta saakka, mutta jostain kumman syystä Wojtek -niminen karhu on jäänyt täysin pimentoon ainakin minun osaltani.

Wojtek oli Puolan armeijan karhu, joka toimi sotilaana ja maskottina vaikeina aikoina. Voit lukea alapuolelta tämän karvaturrin uskomattoman tarinan.

#1 Wojtek oli karhunpentu, jonka puolalaiset sotilaat löysivät Iranista vuonna 1942. 

#2 Sotilaat ruokkivat karhua kondensoidulla maidolla. Karhu sai satunnaisesti myös hedelmiä, marmeladia, hunajaa ja siirappia. Karhua palkittiin myös oluella, josta tuli eläimen suosikki juomaa. Karhu myös poltti ja söi tupakkaa.

Pitkällä taipaleella Iranista Palestiinaan karhusta tuli 22. komppanian virallinen maskotti. Karhu istui sotilaiden kanssa nuotion äärellä. Se söi, joi ja nukkui teltassa muiden sotilaiden kanssa.

#3 Sotilaat painivat karhun kanssa ja eivät tietenkään mahtaneet karvaturrille mitään. Karhu kulki sotilaiden kanssa autossa ja käänsi katseita joka paikassa jonne se matkusti. 

#4 Puolalaiset kohtasivat kuitenkin ongelman, kun brittijoukkojen komentajat eivät sallineet leirille eläimiä tai lemmikkejä. Niinpä puolalaiset antoivat Wojtekille oman sotilasarvon. Karhusta tehtiin sotamies, mutta sodan päätyttyä karhu oli noussut jo korpraaliksi. 

#5 Wojtekista oli myös hyötyä rintamalla, sillä se kantoi panoslaatikoita, joista osa painoi lähes 50 kiloa. Karhu toimitti laatikoita rekkojen luota tykistöasemiin. 

Olitko aikaisemmin kuullut Wojtekista? Jaa uutinen, jos et tiennyt tästä II maailmansodan aikaisesta sankarista!