10 kilogrammaa painava kivi on ollut ovistopparina Michiganin keskusyliopistossa 30 vuoden ajan – kävi kuitenkin vasta hetki sitten ilmi että se oli kaukana tavallisesta kivestä.

Anonyymi michiganilainen mies toi kiven aiemmin tänä vuonna Mona Sirbesculle, joka on geologian professori ja saa usein vääriä hälytyksiä ”avaruudesta tulleista kivistä.”

”18 vuoden aikana, vastaus on ollut käytännössä aina ”ei” – väärä hälytys, kyseessä ei ole meteoriitti”, Sibescu sanoi haastattelussa.

Tällä kertaa tilanne oli toinen: ”Pystyin heti sanomaan että kivi oli ainutlaatuinen”, Sibescu jatkoi.

Meteoriitti on kuudenneksi suurin meteoriitti, joka on koskaan löydetty Michiganista – ja sen arvo voi nousta jopa 100 000 dollariin.

Kuinka kivi päätyi nykyiselle omistajalle?

Anonyymina pysyttelevä mies oli kierrellyt maatilalla, jonka hän osti Edmoresta. Hän huomasi oven edessä olleen kiven, joka toimi ovistopparina. Hän kysyi asiaa omistajalta, joka vastasi tyynesti että kivi oli meteoriitti joka oli pudonnut maatilalle 30-luvulla.

”Siitä tuli kamala ääni, kun se osui maahan”, entinen omistaja kertoi miehen mukaan.

Osuma muodosti kraaterin

Kivi muodosti pienen kraaterin, joka oli edelleen lämmin kun aikaisempi tilanomistaja ja hänen tyttärensä kaivoivat meteoriitin ylös useita vuosia myöhemmin.

Tilanomistaja sanoi että uusi ostaja saisi kiven, sillä se kuuluisi nyt hänen tontilleen. Uusi omistaja toi meteoriitin sisälle ja teki siitä sisusteen – hän otti sen mukaan muuttaessaan pois kymmeniä vuosia myöhemmin.

Meteoriitti päätyi myöhemmin miehen lasten mukana kouluun näytille, ja lopulta se toimi koulun ovistopparina toiset 30 vuotta kunnes miestä alkoi häiritä se että muut michiganilaiset olivat sanoneet että avaruuskivi pitäisi viedä arvioitavaksi.

”Se on kaikista arvokkain esine, jota olen koskaan pitänyt käsissäni, rahallisesti sekä tieteellisesti”, Sibescu sanoi.

Meteoriitin todettiin koostuvan 88,5% raudasta ja 11,5% nikkelistä. Kiven aitous varmistettiin Smithsonian-instituutiossa Washingtonissa sekä mineraalimuseossa Mainessa. Anonyymi mies on suostunut lahjoittamaan 10% voitoista yliopistolle.

Kaikki mukana olleet ihmiset ovat antaneet yhteispäätöksellä meteoriitille nimeksi ”Edmore Meteorite”.

”Ajattele, että minä pidin kädessäni pientä palaa muinaisesti aurinkokunnasta, joka vain putosi syliimme”, Sibescu sanoi.

Edmoren Meteoriitti pysyy Smithsonian-instituution hallussa, kunnes se ostetaan pois. Siihen asti tutkijat voivat selvittää mistä asteroidista tämä meteoriitti oli peräisin. Siihen asti michiganilaiset pitävät varmasti katseensa maassa ja etsivät uusia löytöjä.

Tavattoman arvokas kivi oli ollut kaikkien nenän edessä ennen kuin anonyymina pysyttelevä mies päätti viedä sen arvioitavaksi. 

Jaa uutinen, jos tällaiset löydöt kiehtovat sinua. 

Lähde: allthatsinteresting.com