Maksa joutuu tekemään kovasti töitä koko elinikäsi ajan. Maksa nimittäin puhdistaa kehoasi myrkyistä ja aineista, jotka vauroittavat tai ovat vaaraksi kehollesi. Tämän vuoksi maksan ollessa huonossa kunnossa, olet itsekin huonossa kunnossa.

Maksa on monimutkainen ja tärkeä elin, jonka vuoksi sen hyvinvoinnista tulisi pitää huolta. Maksa tekee jatkuvasti töitä, mutta tämä ei tarkoita sitä etteikö sekin voisi väsyä tai voida huonosti.

On olemassa muutamia merkkejä, jotka saattavat viestiä maksan vajaatoiminnasta tai siinä olevasta sairaudesta.

1: Kutina

Maksa puhdistaa verta kuona-aineista ja myrkyistä. Jos maksa ei toimi kunnolla, kehoosi saattaa jäädä myrkkyjä.

Tämä voi aiheuttaa ärsyttävää kutinaa eripuolilla kehoa. Kutinaa esiintyy yleensä kämmenissä tai jaloissa, mutta vaikeissa tapauksissa koko kehoa voi kutittaa.

2: Vatsakivut ja ummetus

Jos vatsasi on turvonnut ja tunnet painetta ylävatsassa aterioinnin jälkeen, saattaa tämä johtua siitä että maksasi on kasvanut liian rasvaisen ruokien vuoksi, joita elin ei pysty pilkkomaan. Jos tätä tapahtuu usein, maksasi ei todennäköisesti voi hyvin tai sitten on ylikuormittunut.

3: Olet usein väsynyt

Kroonin väsymys muistuttaa pitkittynyttä influenssaa.

Maksa vaikuttaa suuressa määrin kehon energiansaantiin, jonka vuoksi sen vajaatoiminta aiheuttaa väsymyksen tunteen.

4: Painosi nousee

Rasvamaksa on melko yleinen ja usein vaaraton, mutta se voi johtaa maksakirroosiin sekä maksasyövän riskiin kasvamiseen.

Tällaisessa tilanteessa maksa ei pysty pilkkomaan myrkkyjä, joita kehoosi tulee (alkoholia, keinotekoisia makeutusaineita, rasvoja ja tiettyjä lääkkeitä). Maksa hankkiutuu eroon alkoholista ja sokerista muuttamalla ne triglyseridiksi, joka on eräänlainen rasva.

Rasvaa voi kuitenkin kertyä liikaa, jonka seurauksena maksa ei voi toimia tehokkaasti. Tämän seurauksena kehosi rasvasoluihin varastoituu myrkkyjä, United European Gastroenterology raportoi.

5: Saat helposti mustelmia ja verenvuotoa

Pienestä syntyvät mustelmat ja helposti alkava verenvuoto ovat yleensä merkki ravintovajeesta. Jos saat helposti nenäverenvuotota, niin merkit ovat entistä selkeämmät. Proteiinivaje aiheuttaa usein maksalle ongelmia, jonka seurauksena se ei pysty toimimaan kunnolla.

Nämä merkit on hyvä pitää mielessä, jos ohessa mainittuja oireita tulee vastaan.

Jaa uutinen ja muista käydä lääkärissä, jos epäilet että kehossasi on jokin vialla.

Lähde: Newsner.com