Omasta terveydestä puhuttaessa ei ikinä voi olla liian varovainen tai tarkka.

Brightside kokosi merkkejä ovella kolkuttelevasta sydänkohtauksesta. Nämä ennenaikaiset merkit ovat yleensä hälyyttäviä erityisesti silloin, kun ikää on kertynyt ja elämäntavat eivät ole maailman terveellisimmästä päästä. Myös stressi vaikuttaa olennaisesti riskiin saada sydänkohtaus.

Nämä perus merkit on hyvä tietää, vaikka et itse kuuluisi riskiryhmään, sillä voit kertoa asiasta esimerkiksi sukulaisellesi tai ystävällesi.

Lue alta merkit, joita ei kannata sivuttaa:

1. Väsymys ja uupumus

Kun valtimosi tulevat ahtaiksi, sydämesi saa huomattavasti vähemmän verta kuin aikaisemmin. Tämä saa sydämen tekemään töitä paljon kovemmin, mitä sen tavallisesti tarvitsisi tehdä, jonka seurauksena olo on uupunut.

2. Hengityksen tiheytyminen

Keuhkosi eivät saa tarpeeksi happea, kun sydämesi saa normaalia vähemmän verta. Keuhkot ja sydän ovat riippuvaisia toisistaan ja ilman toisiaan ne eivät voi toimia oikein. Mikäli sinulla on ongelmia hengityksen kanssa, tulisi sinun olla yhteydessä lääkäriin.

3. Heikko olo

Kehosi muuttuu heikoksi, kun valtimot eivät pysty toimittamaan verta tarpeeksi jokaiseen kehon osaan. Lihaksesi eivät saa, mitä ne tarvitset, jonka seurauksena tasapainosi ja voimasi heikentyvät.

4. Huimaus ja tuskanhiki

Huono verenkierto tarkoittaa myös sitä, että aivosi eivät saa tarpeeksi happea. Tämä on hengenvaarallista, eikä ongelmaa tulisi vähätellä. Ensimerkit ovat kuitenkin yleensä huimaus ja ”nihkeys”.

5. Paine tai kipu rintakehän alueella

Paine ja kipu rintakehän alueella kasvaa ja kasvaa, kunnes sydänkohtaus lopulta tulee. Ole siis yhteydessä lääkäriin, mikäli tunnet usein kipua tai painetta rinnassasi.

6. Flunssan ja vilustumisen oireet

Kuin tyhjästä ilmestyneet flunssan oireet ovat usein olleet merkki siitä, että sydänkohtaus on tuloillaan. Monet ihmiset ovat tunteneet olonsa flunssaiseksi ennen kohtausta. (Tosin tässä on hyvä pitää mielessä se, että perusterveiden ihmisten ei tulisi olla huolissaan pienestä flunssasta.)

Lähde: Brightside.me