Vepar5 / Shutterstock.com
Vepar5 / Shutterstock.com

Muutama vuosi sitten Suomi oli Newsweekin mukaan maailman paras maa. Parhaus ei tuo onnea: OECD:n tutkimuksessa Suomi ei mahdu maailman kymmenen onnellisimman maan joukkoon.

OECD listasi yli 30 maata esimerkiksi tulotason, terveyden, turvallisuuden ja asuinolosuhteiden perusteella. Onnellisimmaksi listalla asettui Australia, jota kehuttiin erityisesti asukkaiden hyvinvoinnin osalta. Työttömyys Australiassa on OECD:n keskiarvon alapuolella ja elinikäodote keskiarvon yläpuolella. Myöskään maailmanlaajuinen talouskriisi ei ole heiluttanut Australiaa suuresti: maa jatkaa kasvukäyrällä kolmatta vuosikymmentä.

Suomen sijoitus OECD:n listalla on 12:s. Sija on puolivälin paremmalla puolella, mutta ikävästi kaikki Pohjoismaat jättivät Suomen taakseen. Ruotsi on listalla toisena, Norja neljäntenä, Tanska seitsemäntenä ja Islantikin yhdeksäntenä.

Varsinaisia yllättäjiä listalla ei sikäli ole, että kärkikymmenikkö on esiintynyt erilaisissa vertailuissa jatkuvasti korkeilla sijoituksilla. Tavallisesti niiden joukossa on ollut myös Suomi, mutta tällä kertaa olemme “vain” eurooppalaista keskitasoa – maailman paras maa, mutta ei onnellisin.

Lähde: BBC