Amerikkalainen tutkimusmatkailija laskeutui Tyynellämerellä sijaitsevan Mariaanien haudan pohjalle 11 kilometrin syvyyteen.

Victor Vescovo vietti neljä tuntia hautavajoaman pohjalla tutkien pohjaa ja siellä eläviä kaloja ja muita eläimiä. Sukellus kesti yhteensä 12 tuntia. Uhkarohkea temppu sisälsi myös riskejä, sillä jonkin mennessä pieleen, Victor olisi käytännössä ollut oman onnensa nojassa.

Käsittämätön paine

Haudan pohjalla vedessä vallitsee ällistyttävä 1 086 baarin paine, joka on tuhatkertainen normaaliin ilmanpaineeseen verrattuna. Tämä tarkoittaa sitä, että sukelluslaitteen on kestettävä yli yhden tonnin painoa jokaista neliösenttimetriä kohden.

Toisin sanoen sukelluslaitteen päälle voisi laittaa useamman lentokoneen ja sen tulisi kestää niiden paino.

Paineesta huolimatta, pohjalla on elämää!

Tässä vaiheessa minun on vaikea käsittää, kuinka ihmeessä kalat tai mitkään muut eliöt pystyvät selviytymään näin äärimmäisissä olosuhteissa.

Sukelluksen virallinen syvyys vahvistettiin 10 972 metriin ja Victor on ensimmäinen ihminen, joka on fyysisesti käynyt Mariaanien haudan pohjalla.

Surullinen näky

Haudan pohjalta löytyi myös (yllätys yllätys) muovipussi. Ehkä tämä kertoo siitä, että meriin keräytyvä muovi on yksi vakavimmista ongelmista, jonka eteen ihmiskunta joutuu tekemään töitä tulevien vuosikymmenten aikana.

Voit katsoa huikean videon alapuolelta!

Victorissa on järjetön määrä rohkeutta! 12 tuntia pienen metallituubin sisällä ei todellakaan sovi heikkohermoisimmille.